Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital / sisearhitektuur 2018 nominent

Sisearhitektide Liit / aastapreemia 2018 nominent

Asukoht
Vana-Lõuna 39, Tallinn
Sisearhitektuur
Hannelore Kääramees, Illimar Truverk, Tiiu Saal, Kaur Käärma (Arhitekt 11)
Projekt
2017
Valmis
2017
Tellija
Äripäev
Ehitaja
Nordecon
Fotod
Terje Ugandi, Tõnu Tunnel, Maris Tomba

Hoone inspireeris kõiki osapooli: arendajat, arhitekte, ehitajat, Äripäeva inimesi. Ja tundub, et vauefekt on säilinud, kui jälgida esimest korda meile külla sattuvate inimeste reaktsiooni. Oleme lõpptulemusega väga rahul ja tunneme, et ruum toetab koostööd, avatud suhtumist ja ühise asja ajamist.
Toomas Truuverk, Äripäeva peadirektori asetäitja

KUI ÄRIPÄEV OTSIS uut rendipinda, oli neil eriline soov – paigutada 270 töötajat ühele korrusele. Tänapäeva kontor on midagi enamat kui lihtsalt töö tegemise koht. See peaks olema inspireeriv, funktsionaalne ja sotsiaalne ruum, mis soodustab koostööd, nii et kõik tahaksid rõõmuga tööle tulla.

20. SAJANDI ALGUL EHITATUD Lutheri vineerivabriku masinasaal lummas oma vägevusega, meenutades sakraalhoonet. See on basiilika tüüpi, 12,6 meetrit kõrge kesklöövi ja kahe madalama külglööviga. Aukartustäratav, selle aja üks erilisemaid raudbetooni kasutusega tehasehooneid Baltikumis! Nii ongi kõik betoonpostid ja -laed oma ilus nähtaval. Ka soklikorrusel võib näha, kus kandvad postid enne põranda tõstmist asetsesid.

TÄNAPÄEANE BÜROO peab olema tegevuspõhine, et sul oleks rohkem võimalusi kui lihtsalt koosolekuruum ja töölaud. Siin on kontori südameks kohvik, kus võid samuti tööd teha nagu ka arvukates muudes soppides-nurgakestes. On nõupidamisruumid, koolitusklassid, ühistöölauad, Skype’i ruumid, raamatukogu, telefonitoolid, laste- ja loovtuba. Suur akvaarium koos hiiglasliku kala, taimetoidulise piraaja Edgariga, oli Äripäeval juba eelmiseski toimetuses.

VINEER, mida siin kunagi toodeti, inspireeris ka siseviimistluse loomisel. Spoonirulli ümarast joonest tuli kaarjate, vineeriga kaetud ruumobjektide (nõupidamisruumid, garderoobid, WC-d jt) vormiidee. Paigutades need vabalt nurkade all, liigendub töötsoon kohvikualast.

AKUSTIKA KONSULTANDIKS tuli selle ala korüfee Linda Madalik. Kui algul kestis järelkaja tühjas ruumis 4 sekundit, siis tänu helineelavatele plaatidele seintes ja lagedes saadi tulemuseks 2 sekundit. Tänu ka mööblis kasutatud akustilistele  materjalidele  jõuti 1.5 sekundi peale, mis on nii suure ruumi puhul väga hea.

EELARVE seadis oma piirid. Ventilatsioonitorud olid eskiisprojektis põrandasse plaanitud, ent tehnilise keerukuse ja eelarve tõttu jäi see plaan kõrvale – ventilatsioon on nüüd lae all. Eelarvesse mahtunud valgustid on eelkõige funktsionaalsed, algul oli projekteeritud  ka rohkem meeleoluvalgust.

KÕIGE ROHKEM OLEN RAHUL sellega, et ajaloolist ruumi, selle keha eksponeerides tekkisid lummavad sisevaated. Ja et kohvikuosa toimib hästi sotsiaalse paigana, töötajad naudivad lisaväärtusi. Tundub, et õnnestus ümber mõtestada ruum, mis ei olnud algselt loodud vaimseks, vaid füüsiliseks tööks.

Hannelore Kääramees

Ruumipilt 2018