Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital / arhitektuur 2018 nominent

Arhitektide liit / aastapreemia 2018 nominent

Asukoht
Kitsas 5, Tartu
Arhitektuur
Ralf Lõoke, Maarja Kask, Helin Vahter, Ragnar Põllukivi (Salto Arhitektuuribüroo)
Tellija
Vallikraavi Kinnisvara
Projekt
2016
Valmis
2017
Ehitaja
Rand ja Tuulberg
Fotod
Terje Ugandi

Tartu linna südames, Vanemuise mäenõlval asuv elegantne ja moodsa arhitektuuriga kortermaja sulandub ajaloolise Kitsa tänava trepistiku, ümbritsevate hoonete ja looduskauni pargiga, jäädes eemale tänavamürast, ent olles samas vaid paari sammu kaugusel Tartu Ülikooli raamatukogust, Vanemuise teatrist, Toomemäest, koolidest ja südalinnast. Tänu hoonealusele suletud parklale on kesklinna parkimisküsimused korteriomanikele võõrad. Interjööride kõrged laed ja maast laeni ulatuvate aknapindadega vaated loovad valgusküllase ja kordumatu elukeskkonna.
Indrek Rentel, Vallikraavi Kinnisvara juhataja

Tartu südalinna korterelamu ülesehitus lähtub krundi ja ümbritseva linnaruumi mitmetasandilisest olemusest. Korterelamu on visuaalselt kolmekorruseline, maapinna järsu languse tõttu on Ülikooli tänava poole jääv osa maapealne. Sellesse tsooni on projekteeritud kahekorruseline äripind. Arvestades kõrval paiknevate hoonete mastaapi ja fragmenteeritud linnastruktuuri, on hoone maht jagatud astmelise platsiga kaheks. Ruumiliselt olulist rolli mängib tänavatasapinnas asuv äripind, mis avaneb nii kahe hoonebloki vahel paiknevale väiksemastaabilisele linnaväljakule kui ka hoone idaküljel olevale trepistikule.

Sissepääs asub krundi kõige kõrgemal tasapinnal edelanurgas. Äripinna sissepääsud on Kitsa tänava ääres nii keskmisel kui ka alumisel tasapinnal, aktiveerides seeläbi kogu Kitsa tänava äärde jäävat trepistikku. Kitsa tänava ääres ajalooliselt paiknenud maakivitellise segamüüritises tugimüür on uuesti üles ehitatud tänavat ääristava kivimüürina, millest krundi keskosa suunas kõrgenedes kasvab hoone. Maja on seega osa tänavat ääristavast kiviaiast.

 

Oma põhimõttelt on hoone lihtne keskse trepikoja ja ökonoomse sisestruktuuriga lahendus. Kahte kompaktset korteriblokki ühendab pidulik vabakujuline trepikoda. Loomuliku valgusega õhuline trepikoda ühendab voolavalt peasissepääsu ja hooviala. Kortermajas on 15 korterit, iga korter avaneb suurepäraste vaadetega terrassile või rõdule.

 

Salto Arhitektuuribüroo