Sisearhitektide Liit / aastapreemia 2019 nominent

Arhitektide liit / aastapreemia 2018 nominent

Asukoht
Kooli 8, Rapla
Sisearhitektuur
Kerli Lepp, Pille Lausmäe
Arhitektuur
Ralf Lõoke, Maarja Kask, Andro Mänd, Kaisa Simon (Salto Arhitektuuribüroo)
Fotod
Maris Tomba, Tõnu Tunnel

Meie uus Rapla koolimaja on eriline seepärast, et see on rõõmsate ja samas ka vaheldusrikaste toonidega. Maja on avar ning tekitab õpilastes hubase ja koduse tunde. Hoone kasuks räägib ka fakt, et tunni läbiviimiseks on rohkelt erinevaid keskkondi peale klassiruumi, näiteks avatud ala ja ruumikad koridorid. Üldiselt arvan, et koolipere on koolimaja hästi vastu võtnud.
Mattias Tammekänd, õpilane

Rapla gümnaasiumi arhitektuurne lahendus lähtub ainulaadsest koolikrundist: looduslik reljeef, mida kolmest küljest ääristab jõgi. Juurdeehitus on paigutatud jõekäänaku keskele nii, et sealt avaneksid panoraamvaated ümbritsevale maastikule ning lõunapoolne hoov.

Peasissepääs on paigutatud kahe hooneosa vahele, kuhu tekib privaatne kooli lipuväljak, mida võrdse tähtsusega ääristavad olemasolev hoone ja juurdeehitus: sealt on pääs uude fuajeesse ja sinna avanevad ka ajaloolise hoone pidulikud trepid. Väljaku ühte nurka moodustub astmestikust väliauditoorium. Madal ja seetõttu mugavalt kasutatava siseruumiga juurdeehitus arvestab olemasoleva hoonega, säilitades ka sealt vaated jõe poole. Olemasolev hoone on säilitatud võimalikult algsel kujul. On oluline, et kaks eri ajastutest ja eriilmelist hoonet toimiksid tervikuna, seega paikneb klassiruume ja õpetajate alasid mõlemas majas. Suuremad avalikuma kasutusega ruumid on paigutatud juurdeehitusse, sest olemasoleva hoone sisestruktuur seab olulised piirangud. Samuti on uues osas ruumid, millel on spetsiifilisemad tehnilised nõudmised nagu söökla, köök, aula, raamatukogu, auditoorium ja garderoob.

Uue hooneosa siseruum on lahendatud maksimaalselt sujuvana. Esimese korruse avatud alal viibides avaneb lainurk kadreering kogu ümbritsevale ja koolikruntide kontekstis ainulaadsele loodusmaastikule. Avatud lahendus võimaldab ka ökonoomset ristkasutust. Lihtsa mööblipaigutusega on pea tervet esimest korrust võimalik kasutada aulana erinevate ürituste korraldamiseks.

 

Salto Arhitektuuribüroo