Estonian Landscape Architects Union / annual award 2021 nominee
Location
Sõpruse street and the surrounding areas, Valga
Landscape architecture
Jordi Safont-Tria, Anna Gutiérrez, Álvaro Cuéllar (In Project Studio Barcelona)
Structural design
Keskkonnaprojekt
Commissioned by
Valga Linnavalitsus, Valka Linnavalitsus
Total area
48 993m2
Completed
2020
Photos
Rain Aunapuu, Päär-Joonap Keedus

  335

Two and half years after its completion in 2018, the central square in Valga got a sequel in the form of a new border area. Designed by Catalan architects Jordi Safont-Tria, Anna Gutiérrez and Álvaro Cuéllari and financed by the Interreg programme between Estonia and Latvia as well as the local governments of Valga and Valka, we now have an environment spatially reconnecting the city split into two around a century ago. The new border area consists of several important elements. Valka got its new central square, there is a 400-metre pedestrian street between the two squares and the former wasteland around Konnaoja became a new linear park. The swing on the bridge over the brook allows to swing over the border while the skatepark and outdoor gym meeting also the needs of older generations provide people with activities in fresh air. By visually and spatially connecting the two cities, the architects managed to practically erase the border from the urban space. The entire area was in active use last summer with a new café established in one of the empty buildings on the square in Valka – life is gradually coming back to the centre.
Jiri Tintera, Valga municipality architect

Valga and Valka are examples of the few divided cities in the world. The former Livonian town WALK was partitioned in 1920 between the newly born Estonian and Latvian states. Even though no separation was regarded during the Soviet occupation, in 1990 the borders were restored. It was not until the Schengen Agreement in 2007 that a new opportunity to reconnect both cities was granted. Accordingly, the aim of this project was to transform the national border areas into a unified landscape with common urban elements. Moreover, the considered borderland would become the new centrality for both towns and reinforce their slogan “One city, two states”.

The proposal, entitled “Cross‐Border Strands”, envisions a series of connections –strands– that unite both countries with paths that invite citizens to WALK through one town to the other, blurring political limits to associate facilities and leisure areas. The strategy is implemented to organize two key territorial aspects: the urbanity and natural landscape. First, a highlighted pedestrian axis along Raina‐Sõpruse Streets relates the main public spaces and landmarks of both sides, as well as the new square for big events, which at the same time leads to Valka’s bus terminal. Secondly, the recovering of the creek area as a central park allows nature to intertwine with the itineraries, connecting the new core of the conurbation to the Pedeli River.

The strands are materialized as brick pathways and organized parallel to the new portico that provides façade to the large plaza. From there, each strand inflects and turns once entering into the landscape. Some pathways create the limits of the green area; other trails become emblematic spots, while some others widen up to embrace sports equipment or eventually connect to existing routes. A central strand relates the square to the core of the Creek Park, transforming itself into a footbridge which crosses over the border. This bridge becomes a singular place over the national border, where a swing is installed to playfully swing back and forth from one country to the other. Wood is also present in the proposal to define pergolas, fences and pieces of furniture. These are designed to resemble some of Kalevipoeg’s illustrations, the strong giant carrying massive planks on his shoulders. The pergolas are tactically placed not only to hide the backside of existing outbuildings but to generate a rhythmical sense of continuity throughout the park as one linear city garden which extends from the new square to the Pedeli River.

Jordi SafontTria