Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia nominent 2023
Asukoht
Keskväljak 11, Kärdla
Maastikuarhitektuur
Martin Allik, Oskar Ivarsson, Charlotte Sellbrandt, Erik-Hugo Pajos, David Gough (MARELD)
Arhitektuur
Andreas Lyckefors, Johan Olsson, Angelina Kjellén, Petr Herman, Johan Häggqvist (Olsson Lyckefors Arkitektur)
Peaprojekteerija
Skepast & Puhkim
Eriosade projektijuht
Inga Kärg
Valgustuse projekt
Selux
Valmis
2020
Fotod
Tiit Veermäe, Martin Allik

  362

Hiljuti uuendatud Kärdla keskväljak on muutunud lihtsalt laiast tänavast meeldivaks linnaruumiks. Alles on jäänud nii autoga ligipääs kui ka parkimiskohad, lisaks on loodud kohti suhtlemiseks ja aja veetmiseks ning sobivad alad sündmuste korraldamiseks. Rajatud on väljakule kohaselt lagedam lipuväljak koos purskkaevuga, millest unistas iga linnaelanik (vähemalt sellest saati, kui Kuressaare endale purskkaevu sai). Lisaks on loodud pehmemaid ja mängulisemaid haljastatud alasid. Väikelinnale igati kohane ruum igapäevasteks kohtumisteks ja ka pidulikeks sündmusteks. Juba praegu on näha, et väljaku äärseid maju hakatakse korrastama ning suvisel ajal laienesid tegevused ka majadest väljakule.
Kaire Nõmm, Hiiumaa vallaarhitekt

Kärdla keskväljaku ümberkujundamisega on loodud mitmete linnaruumiliste väärtustega mugav ja jalakäijasõbralik keskkond. See on kaasaegne linnasüda eelkõige kohalikele elanikele, kuid samuti ka Kärdla (suvistele) külalistele. Meie eesmärk polnud luua üledimensioneeritud monumenti, vaid inimmõõtmeline ja kasutajasõbralik linnaruum. Üle ⅔ Hiiumaast on kaetud metsaga – seetõttu sai ka väljaku läbivaks materjaliks puit.

Projekteerimisele eelnes kaks töötuba kohalike elanikega, et paremini arvestada nende soove ja maandada ümberehitusega seonduvaid hirme. Leiti tasakaal kohalike ja külaliste, Kärdla ja ülejäänud Hiiumaa ning kergliiklejate ja autojuhtide vajaduste vahel. Näiteks ilmnes töötubade käigus noorte soov varjualuse järele, kus saaks halvema ilma korral istuda. Haljastus, pinnavormid ja mööbel lisavad mängulisust.

Väljakut varasemalt defineerinud autode ringliiklus on suunatud väljaku küljele ja kergliiklejatele on tekitatud rohkem ruumi. Keskväljak on jagatud mitmeks eriilmeliseks osaks. Lõunaosas asub pehmete katenditega haljastatud park, kus leidub mänguvahendeid erinevatele vanusegruppidele, piknikukohti, eriilmelisi istumiskohti ja jõulukuusk. Pinnasest ja betoonist künkad tekitavad vaheldusrikka keskkonna, mille seas leiavad eri aastaaegadel tegevust erineva vanuse ja huvidega noored. Väljaku keskel asub Kärdla linnapaviljon: maastikuarhitektuurne element, mis on keskuse tuumaks ja täidab senise tühimiku. Puidust paviljoni paigutus on rajatud Hortus Conclusus’e ehk suletud aia ideele. See on sissepoole vaatav maastikuruum, mida raamivad õhulised puidust seinad.

Martin Allik