Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia nominent 2021
Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia nominent 2021
Asukoht
Veetorni tn 4, Tallinn
Autorid
Age Lenk, Anneli Volkov, Joel Volkov
Meeskond
Marge Kari, Triin Moos
Tellija
Tank
Ehitaja
JR Projekt
Valmis
2021
Foto
Kalle Veesaar

Arusaadavatel põhjustel olen olnud iga Tanki kontori saamisloo juures – ise asukohavalikutes osalenud, koos kolleegidega unistanud, sisekujundajaid briifinud ja kujundusotsuseid langetanud. Pean ausalt tunnistama, et Tanki viimase kontori sünd oli kõigist varasematest kogemustest erilisim. Meie uus kodu on kõige romantilisem töökeskkond, kus ma käinud olen. Armastus esimesest silmapilgust. Alates leidmise hetkest lummas see maja meid kollektiivselt. Tema asukoht, ajalugu, ruumiprogramm ja aura – kõik tundus täiuslik. Ainus viga, et maja ise ei olnud õnnelik. Kogu sisu tuli kapitaalselt ümber mõtestada, kuid teha seda nii, et ta haiget ei saaks. Meie missioon algusest peale oli tuua valgus ja õhk tuppa ning varustada maja kvaliteetsete kommunikatsioonisüsteemidega. Iga päev, kui ma hommikul uksest sisse astun, siis tajun, et maja naeratab. See hea ühine energia kandub üle nii klientidele kui koostööpartneritele ja satub ka meie loomingusse. Mida rohkemat üks loovagentuur tahta võikski?
Joel Volkov, Tanki asutaja, partner ja loovjuht. Töötanud Tankis 26 aastat.

1903. aastal valminud oranžist savitellisest omaaegse eliidi romantiline tornikesega linnavilla asub Tallinna absoluutses tsentris, kuid on varjatud vaikse pargi veerele, hiiglasliku müürina laiuva Rahvusraamatukogu taha. Vana väärika ajalooga maja vajas sisemiselt täielikku taastamist ja kohati ka ruumide reorganiseerimist. Kõik süsteemid elektrist veevarustuseni olid täielikult amortiseerinud, seinad kaetud nõukogudeaegse mittehingava värviga. Vana maja taastamine on ootamatuseid täis seiklus, kuid keskkonna seisukohalt igas mõttes sõbralikum tegevus kui uue ehitamine.

Kommunikatsioone planeerides tehti otsus kasutada kõige moodsamaid lahendusi, mida ei peaks lähima saja aasta jooksul asendama – suur osa hoone kriitilistest ahelatest on kaabeldatud valguskaabliga. Materjalid valiti sellised, mille keskkonnamõju ja ka keemiline mõju konstruktsioonile oleks võimalikult minimaalne. Kõik, mida oli võimalik taastada, see taastati. Eesmärk oli viia hoone kooskõlla oma olemuse ning agentuuri vajadustega. Muuta ruumid avaraks, valgeks, aga ka funktsionaalseks ja emotsionaalselt stimuleerivaks. Väikseid kabinette täis ärklikorrus avati suuremas osas, et anda piisavalt ruumi ja valgust stuudiole, kus töötavad disainerid. Alumisel korrusel rõhutati nii valguse kui mööbli paigutusega esinduslikkust, seejuures elitaarsust esile tõstmata. Mõjule päästeti Ovaalsaali lagi, kaunid paraadakende ning Elutoa uste kaared, mis varem olid täielikult varjatud. Vanad kahhelahjud puhastati ja eksponeeriti skulpturaalsete vormidena. 

Mööbli ja sisustuselementidena kasutati võimalikult keskkonnasäästlikke materjale (näiteks männivineerist lauad õhulistel metalljalgadel, puidust toolid, naturaalsetest materjalidest vaibad, linased kardinad ja lisaks eritellimusmööblile mitmed taaskasutatud elemendid).

Tanki jätksuutlikkuse kontseptsiooni kasuks räägib ka uue kontori keskne asukoht, tänu millele suurem osa töötajaid ei pea kontorisse tulema autodega – piisab jalutamisest või lühikesest jalgrattasõidust.

Tanki uue kodu loomine jäi COVID viiruse kõige radikaalsemasse faasi. Varem avatud kontoriga harjunud inimesed polnud kindlad, et nad julgevad või tahavad niipea töökeskkonda naasta. Aga pärast uue kontori valmimist polnud ühtegi tankisti, kes oleks soovinud jätkata kodus töötamist. Uus liigendus, kus kollektiiv on väikesemate loogiliste gruppidena mööda maja laiali paigutatud, mitmed hubased individuaal- või grupitöötsoonid, erinevate suurustega nõupidamisruumid, täisvarustusega köök ja maja läbiv ringplaneering lõid maagiliselt koduse terviku, mis avaldab otsest mõju ka inimeste loovale mõtlemisele.