Eesti Arhitektide Liidu Arhitekti Aastapreemia laureaat 2020
Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia nominent 2020
Asukoht
Telliskivi 60a/8, Tallinn
Arhitektuur
Maarja Kask, Ralf Lõoke, Andro Mänd, Margus Tamm, Märten Peterson (Salto Arhitektuuribüroo)
Sisearhitektuur
Toomas Korb (Pink)
Konstruktor
Ivar Muuk (Inseneribüroo Pike)
Ehitaja
Ehitustrust
Tellija
Telliskivi Maja
Üldpind
6003m2
Projekt
2016
Valmis
2019
Fotod
Terje Ugandi
Portreefoto
Kaupo Kikkas

  970

Meie soov oli kasutada ära kõike head, mida maja endas juba kätkes, aga samas tuua sinna uus hingamine, ilu ja funktsionaalsus, mida kompleksne maja nagu Fotografiska vajas. Oluline oli ka, et maja jätkuvalt sulanduks hästi Telliskivi ümbruskonda ega mõjuks võõrana. Arvame, et saime sellega suurepäraselt hakkama, uus sisu ja kvaliteet ei ole konfliktis ümbruskonnaga ning mängivad detailides vana ja tuttavaga, millega inimesed on juba harjunud, samas nihutades piire, kuidas saab ka teisiti. Jätkusuutlikkus on meie jaoks oluline igas formaadis, seega oli üksmeel arhitektidega äärmiselt oluline ja saime kasutada olemasolevat struktuuri nii palju kui võimalik.
Margit Aasmäe, Fotografiska Tallinn tegevjuht

Hoone on osa mitmekihilisest ja eri ajastute tööstusarhitektuuri näiteid koondavast Telliskivi Loomelinnakust. Majas saab eristada kahte eri kihistust: alumine korrus on paekivist müüride ja suurte aknaavadega klassikalise tööstusarhitektuuri näide, mille peale oli nõukogude ajal rajatud punasest tellisest kolmekorruseline osa. Arhitektuurselt ja muinsuskaitseliselt pole kumbki komponent eraldiseisvana väärtuslik, kuid arvestades Telliskivi kvartali kollaažilikku olemust on hoonel oluline roll üldise miljöö kujundamisel. Eeldusel, et väärtuslik on pigem eri ajastute kihistuste koosmõju, mitte konkreetne ehituslik lahendus, on hoone rekonstrueerimisel olemasolevat kehandit tõlgendatud suhteliselt vabalt, säilitades ennekõike olemasolevate komponentide peamised omadused.

Hoone peamiseks identiteetiloovaks funktsiooniks on teisel ja kolmandal korrusel paiknev rahvusvaheline fotogalerii Fotografiska ning seda toetav restoran ülakorrusel. Esimesel korrusel asub suur avatud ruum ürituste korraldamiseks koos kohviku ja galeriipoe ning katuserestorani ettevalmistusköögiga, mis teenindab ka alumise korruse toitlustust. Neljandal ja viiendal korrusel, galerii peal, on kaks stuudiokorrust, millel on eraldi lift ja all eraldi sissepääs. Vastavalt hoone kihilisele ülesehitusele, kus üksteise peal paiknevad neli erinevat funktsiooni, on sisestruktuur planeeritud maksimaalselt lihtne ja paindlik, mis töötaks ka juhul, kui osa funktsioonidest vahetuvad. Arhitektuurselt püüti leida võimalikult kompaktne ja neutraalne kommunikatsioonide plokk, mis jätaks piisavalt võimalusi iga korruse individuaalseks siselahenduseks. Sisepinna ökonoomseks kasutamiseks on peamine evakuatsioonitrepikoda kütteta ja viidud majast välja, kus see lisaks oma esmasele funktsioonile loob põneva ja sõltumatu ühenduse tänavatasapinna ja restorani katuseterrassi vahel ning mille pikka seinapinda saab kasutada hooajalise näituseruumina.

Galeriikorruste akendel on seinaga identse viimistlusega voldikluugid, mis tagavad ühtlase välimuse kõikidel korrustel sõltumata funktsiooni valgusvajadusest ja seina tulepüsivusnõudest ning annavad võimaluse ka galeriisse vajadusel loomulikku valgust tuua. Samuti võimaldab selline lahendus fassaadi ümber kujundada, kui funktsioonid peaksid hoones oma asukohta muutma.

Restoranikorrus on klaasist, et tagada panoraamvaade vanalinnale, merele ja õhtupäikesesse. Korrus moodustab välise teraskonstruktsioonis evakuatsioonitrepikojaga ühtse visuaalse terviku. Restorani ümbritsev katus on samuti kaetud tellisega, rõhutades seinu ja katust kui ühte terviklikku punasest tellisest kuubikut, millel ei asu klassikaline katuseterrass, vaid pigem ebaharilikul tasapinnal paiknev linnaväljak, kuhu viib mööda fassaadi üles roniv kitsas astmeline tänav.

Tekst: Ralf Lõoke, Maarja Kask

Vaade loodest, lõige

1. korruse plaan

2. korruse plaan

6. korruse plaan