Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia laureaat 2020 maastikuarhitektuuri eest
Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia laureaat 2020 linnasüdame kategoorias
Asukoht
Elva
Arhitektuur ja maastikuarhitektuur
Ülle Maiste (Arhitektuuribüroo AT HOME)
Diana Taalfeld (NU Arhitektuur)
Võistlustöö autorid
Ülle Maiste (Arhitektuuribüroo AT HOME)
Diana Taalfeld (NU Arhitektuur)
Anne Saarniit (ubin pluss)
Taavi Kuningas, Roomet Helbre (TEMPT)
Peaprojekteerija, haljastus
Novarc Group
Tellija
Elva Vallavalitsus
Võistlus
2016
Valmis
2020
Fotod
Jaak Jänes/Elva Linnavalitsus, Marko Hõrak, Ragnar Vutt
Portreefoto
Kaupo Kikkas

Elva uus linnasüda tähendab, et Elva linnal on nüüd keskväljak, mida ei ole varem linna eripära tõttu olnud. Uus keskväljak elavdab kindlasti linna elu ning toob inimesed kokku. Sellest on saamas vaba aja veetmise koht. Juba on planeeritud üritusi ning laatasid just uuel keskväljakul, kus on kõige ja kõigi jaoks mugavalt ruumi. Keskuse elavdamise järgmise sammuna otsime projekti raames ehitatud ärimoodulitesse kauplejad. Elva uue keskväljaku puhul õnnestus enim see, et väljak ja rekonstrueeritud tänav on toonud inimesed tagasi linnaruumi. Näeme uuel keskväljakul palju jalutajaid ning vaadete nautijaid. Oleme saanud palju positiivset tagasisidet üldise väljanägemise ja uute võimaluste kohta (istumiskohad, kaunis purskkaev, hea asupaik jõulupuule, atraktsioonid). Samuti on inimestele väga meeldinud ärimoodulite kasutuselevõtt.
Toomas Järveoja, Elva vallavanem

Elva uuendatud linnakeskus hõlmab raudteejaamast algavat ligi kilomeetri pikkust Kesk tänavat ja sellega piirnevaid alasid – multifunktsionaalset väljakut, mis lõpeb sillaga Arbi järve kohal, Hanseni alleed koos purdega ning linnavalitsuse esist esindusväljakut.

Linnaruum on muudetud atraktiivseks ja mugavaks eelkõige kergliiklejate vajadusi silmas pidades. Kitsam sõidutee teeb ruumi jalgrattarajale ja avarale promenaadile tänava päikeselisel küljel. Olulisematesse sõlmpunktidesse on lisatud istumis- ja haljastuspesad. 

Kesk tänava ja Arbi järve vahele on projekteeritud 20 m laiune lineaarne erinevaid tegevusi pakkuv keskväljak. Ala algab esindusväljakuna kultuurikeskuse ees – sobilik koht galeriile, laatadele ja jõulukuusele; muutudes mängulisemaks ja sportlikumaks ning sulandudes loodusesse Arbi järve ääres. Väljaku lõpetab rannaga seotud purskaevudega puitplatvorm Arbi järve kohal. 

Linnavalitsuse ette on projekteeritud esinduslik lipuväljak kirsipuude, istumisalade ja kellukesekujuliste valgustitega. Rekonstrueeritud Hanseni alleed, kus kohalikel on kombeks tähtpäevadel perekonnapilte teha, on täiendatud kiik-pinkidega ning selle lõppu on projekteeritud katusega paviljon.  

Projekteeritud linnaruum on väikelinlikult tihe, kasutatud on vanaema aiast tuttavaid taimi nagu sõstrapõõsad, kirsid, kõrrelised ning uudistama kutsuvaid elemente (moonid, võrkkiiged, mängualad ja soojad kivid). Kohaliku ettevõtluse aktiveerimiseks on alale projekteeritud ärimoodulid. Moodulite suurus on alla 20 m2, kaks moodulit on paigutatud keskväljaku äärde, lisaks jäätisekohviku-moodul Kesk tänava äärde Elvale traditsioonilises jäätisekohviku asukohas ning kaks paviljoni sillal – ruumidega vetelpääste, kohviku ja väliduššide tarvis. 

Tekst: Diana Taalfeld

Asendiplaan