Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia nominent 2022
Sisearhitektuur
Tomomi Hayashi (HG Arhitektuur)
Mööbli valmistaja
Jüri Värv (Sisustusgrupp)
Tellija
Daigo Takagi, Falcon Japan
Ehitaja
Toomas Mere, Harupex
Fotod
Terje Ugandi, Tomomi Hayashi

  822

Kuigi Tokumarut võib nimetada toidukohtade ketiks, ei ole ükski meie restoran teisega äravahetamiseni sarnane. Jah, siin on siduvaid tokumarulikke jooni, kuid juba interjööride värvilahendused ja neist igaühe väikesed nutikad, Jaapanile viitavad sisustuselemendid on alati uued ja värsked. See on üks põhjuseid, miks ikka ja jälle Tomo ja tema tiimi poole tagasi pöördume. Oleme koostöö ja lõpptulemusega väga rahul!
Kadri Vahe, Tokumaru kaasomanik

Tokumarul pole restoranist restorani kanduvat kontseptsiooni või etteantud mustrit, vaid arhitekt ja toidukoha omanik justkui loovad iga kord Tokumaru uue ja parema versiooni – siduvaks elemendiks vaid restorani menüü ja sama arhitekti käekiri.

Tartu lõunakeskuse Tokumaru paistab silma nii kaubanduskeskuse sisetänavalt kui ka üle uisuplatsi. Restoraniala otsustati täies ulatuses paigutada uisuväljaku poolsesse külge, kust avanevad kõige paremad vaated. Köök asetati „saare“ keskele nii, et see eraldab einestusala kaubanduskeskuse koridorist. Vertikaalset eraldust pakub laest rippuv sillus, mis seejuures jätab vaatetasapinna avatuks. Et avatud köök „tänavast“ eraldada, loodi köögi ja koridori vahele lisapuhvriks istekohad. Istepinkide rivi lõpeb toidukullerite teenindusalaga.

Restorani väiksuse tõttu otsustati  iseteeninduskassa kasuks – klienditeenindajat ega kassaplokki seal pole. Töötajad on ainult köögisaare sees ja kogu ümbritsev pind on Tokumaru klientide päralt. Avatud köök võimaldab klientidel kokkadega üle töötasapinna otse suhelda – pärast tellimuse valmimist paneb kokk toidu einestusala pool olevale tõstetud tasapinnale või koridori poole, kust selle võtab kuller.

Arhitekti paelus selle objekti puhul toidukoha installatsioonilaadne iseloom. Kuna restoran on kolmest küljest avatud ja kaubanduskeskuse ala küllaltki avar,  saab restoran seda enam avaldada mõju ümbritsevale ruumile. Siin tuleb välja sisearhitektuuri projekti sarnasus arhitektuuriprojektiga: on etteantud maastik, mida muuta vaid üheainsa uue hoone või objektiga.

Oluline rõhk Tokumarus on aga valgusel: kogu söögisaal on lahendatud  tavapäraste rippvalgustiteta, et hoida ruum avar ja minimalistlik. Selleks, et klient leiaks Tokumarus enda personaalse ruumi, on söögilaud intiimselt kaude valgustatud kõrvaloleva seinapinna kaudu. Leedvalgustatud krohvitud rippsillus, millele tuleb põrandalt vastu köögisaar, loob efektse tulemuse.