Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia nominent 2020 avaliku ruumi kategoorias
Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia nominent 2020
Asukoht
Narva mnt 18/20, Tartu
Arhitektuur
Illimar Truverk, Sander Aas, Timo Titma, Eero Endjärv, Janar Toomesso, Sander Paljak (Arhitekt 11)
Sisearhitektuur
Kaur Käärma, Illimar Truverk, Sander Aas (Arhitekt 11)
Maastikuarhitektuur
Kadi Nigul, Kristian Nigul (VÄLI)
Teedeinsener
Keskkonnaprojekt
Ehitaja
Ehitustrust, Rand & Tuulberg Grupp
Tellija
Tartu Ülikool, TÜ Kinnisvaraosakond
Üldpind
13762m2
Projekt
2016 - 2017
Valmis
2020
Fotod
Maris Tomba, Ragnar Vutt

  900

Linnaruumis paikneb Delta keskus Emajõe kaldal kolmnurgana Narva maantee ja Ülejõe pargi vahel. Hoone igast küljest avaneb uus perspektiiv. Peamine sissepääsuala hoonesse on kaetud looduskiviplaatidega. Parkimisala on liigendatud haljasribade ja -aladega ning kõrghaljastusega. Sisehoovi on loodud kodune ja lihtne keskkond, mida ilmestavad taimestik ja puitpindadega pingid. Hoone väliruum on loodud kooskõlas jõe ja pargiga. Hoonega on seotud terrass kohviku tarbeks ja vee äärde laskub istumistrepistik, mis ühineb Ülejõe pargist kulgeva pargirajaga. Viimane on ideaalseks kohaks, kus nautida puhkehetki, vabaõhukontserte või välikino. Visuaalselt peegelduvad jõepinnal nii hoone metalne fassaad kui öine valgustus, mis on loodud dialoogis looduskeskkonnaga.
Viljo Vider, Tartu Ülikooli arendustalituse juhataja

Väliruumi seisukohalt oli oluline projekteerimise alguses saavutatud kokkulepe, et Delta keskuse ette sõidukite parkimist ei tule. Nii sai hoone ette kavandada astmeliselt keskosa suunas langev kõrghaljastusega puhkeala. Puud loovad väljakule täiendavat vertikaalset mõõdet ning puhkeala lubab mõningast distantseerumist kõrvalasuvast sõidukite liiklussõlmest ja Konsumi parklast. Astmetesse integreeritud valgustus rõhutab peasissepääsu suunda ning õppehoone infograafikaga kokku mängiv sillutiskivide muster lisab uue killu tervikusse.

Kasutajate seisukohalt on kindlasti atraktiivsem Delta keskuse Emajõe-poolne külg, kus on enam päikesevalgust ning võimalus Tartu tuiksoone ehk Emajõega lähemasse kontakti astuda. Varasematel aastatel on Emajõe äärde lisandunud väiksemaid platvorme ja astmestikke, mis tänuväärselt rikastavad jõe kallast ja samas mitmekesistavad kasutajate kogemust. Delta keskuse kõrvale oli võimalik kavandada laiem astmestik ning algusest peale sündis ka otsus minna täiesti veeni välja, et jõgi oleks käega või hoopiski varbaga katsutav!

Tekst: Kadi Nigul

Väliruumi asendiplaan