Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia nominent 2020
Asukoht
Wiedemanni 3a, Türi
Arhitektuur
Risto Parve, Kai Süda, Margit Valma, Martin Kinks, Heldi Jürisoo, Marju Tammik (KARISMA arhitektid)
Sisearhitektuur
Ville Lausmäe, Gerly Vaikre (VL sisearhitektuur)
Konstruktor
Egon Kivi, Andres Heljula (E. Kivi Inseneribüroo), Raul Aripmann, Kaupo Tennokese, Tea Sööt (Sirkel & Mall)
Ehitaja
Merko Ehitus Eesti
Tellija
Türi Vallavalitsus
Üldpind, põhikool
4242m2
Üldpind, spordihoone
3707m2
Projekt
2018
Valmis
2020
Fotod
Maris Tomba, Aigar Vals

  541

Mulle meeldis maja valmimise käigus see, et kõik asjaosalised (projekteerijad, arhitektid) käisid õpetajatega suhtlemas ja küsimas, millised hooned võiksid välja näha. Kolmnurkse põhiplaaniga koolimaja on igati uudne ja kaasaegne. Hoones on palju avarust ja valgust, seda tänu suurtele klaaspindadele. Omaette väärtus on amfiteatrit meenutaval trepistikul, mida saab kasutada mõnusa puhkealana, ent samas on ka hea koht erinevate ürituste korraldamiseks. Kogu kompleksi täiendavad kaasaegse disainiga väliõppeklassid ja siseõu, kuhu on paigaldatud rikkalikult disainpinke. Koolipere tänab kõiki, kes ehitusega seotud olid, ilusa ja sõbraliku koolimaja ja spordihoone eest.
Ervin Jürisoo, Türi põhikooli lektor

Türi spordihoone ja põhikooli lahendus põhineb 2017. aastal arhitektuurikonkursi võitnud KARISMA arhitektide ideekavandil. Konkursi lähteülesandes sooviti uue hoonekompleksiga leevendada piirkonna laialivalguvust ja juhuslikkust. Seega on kavandatud hooned üksteise suhtes ühel teljel, geomeetrilised ning moodustavad koos nendevahelise väljakuga tervikliku ansambli. Väljak hoonete vahel on turvaliselt eemal Wiedemanni tänava melust, avatud parki ning vaatega Türi kirikule. Siiski on see koos spordihoonega tänavalt hoomatav ning kutsuv. Kolmnurkse põhiplaaniga koolihoone ning ristkülikuline spordihoone on omavahel ühendatud jooksukoridor-galeriiga, millest on väliruumis üle suunatud väljakut ääristav lõunapäikesele orienteeritud trepistik ning haljastatud künkamaastik.

Koolihoone kavandamisel oli suund luua kasutajale uudne õpikeskkond. Kolmnurkne põhiplaan annab võimaluse vältida koridore ning koondada kolmnurga keskele eri funktsioone ühendava ala, mis on suunatud vaatega siseõue, hoonetevahelisele väljakule ja sellega liituvale pargile, võimendades seeläbi suhtlust välis- ja siseruumi vahel. Ratsionaalse olemusega spordihoone on lahendatud lihtsas arhitektuurses mahus, mis koondab endas täismõõdus spordisaali, võimlemis-maadlussaali, jõusaali ja nende teenindamiseks vajalikud ruumid. 

Ansambli välisilme on kavandatud valget tooni, kuid erineva läbipaistvusastmega fassaadikatete abil, ühtse terviku loob läbiv värvilise laudise triibustik esimese korruse perimeetris. 

Tekst: Risto Parve, Kai Süda

Põhikooli ja spordihoone põhiplaan