Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia nominent 2021
Autorid
Heiki Kalberg, Merle Karro-Kalberg (AB Artes Terrae)
Foto
Heiki Kalberg

Vanemuise tänav on üks mugavamaid südalinna ja raudteejaama vahelisi ühendusteid. Tänava hiljutine uuendus kriipsutab alla kergliikleja eelistamist: selleks, et kõnniteed oleksid piisava laiusega ning rattasõiduks oleksid eraldi rajad, tuli osa autoliiklust muuta ühesuunaliseks ning vähendada tänavaäärset parkimist. Koos sellega vähenes linnaruumiline müra, mis asendati avaruse ja selgusega. Pikalt otsiti parimat lahendust teatrimajade, õppehoonete ja koolidega seotud ühendus- ja ületuskohtadele. Vanemuise väikese maja ja Reiniku kooli vahele loodud linnaväljak rõhutab katendi, pollarite, valgustuse, haljastuse ja istumiskohtadega, et siin on eesõigus antud jalakäijale. Sama käekiri vihjab rahustatud liiklusele ka tänava alumises otsas, peatselt saab samas võtmes parklast park ka väikese Vanemuise lähedal Õnnepalee ümber.
Anna-Liisa Unt, Tartu Linnavalitsus, maastikuarhitekt

Projektiga kujundati Vanemuise tänav ümber selliselt, et autodelt võeti ruumi vähemaks, rajati kaks jalgrattateed, uuendati kõnniteid ning Vanemuise teatri eest kaotati parkimine ja loodi jagatud ruumi põhimõttel ühetasandiline väljak. Maastikuarhitektuuri projekti ülesanne oli etteantud ruumijaotus materjalide ja haljastusega liigendada ning vaheldusrikkamaks muuta.

Tänava jalakäijatele mõeldud osa on kogu pikkuses kaetud betoonplaatidega. Jalakäijad on jalgratturitest eraldatud graniidist täringukivi ja äärekiviga. Läbi on lahendatud ka betoonkivisillutise ladumismuster ristmikel.

Terve tänava pikkusel asub kaks väljakut: Vanemuise teatri väikese maja ees ning tänava lõpus, Küüni tänava ristumisel. Need sõlmpunktid on lahendatud ülejäänud tänavast erinevalt: klassikalise ruudustikumustri ning tumeda graniidi ja klinkertellise sillutisega.

Väljakute geomeetriline sillutismuster tuleneb teatrimaja geomeetriast, tume tänav tõstab esile heleda arhitektuuriväärtusliku hoone. Teatriväljaku kõva kivist pind on lõhutud haljastusega ning pehmendatud valgusti-pinkidega. Väljaku haljastus on kõrgem hoone lähedal ja laskub tänava poole, valgustatud pingid kõrgete kõrrelistega loovad omalaadse atmosfääri.

Tekst: Merle Karro-Kalberg