Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia nominent 2020
Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia nominent 2020
Asukoht
Pärna 47, Kohtla-Järve
Arhitektuur
Margus Soonets, Jürgen Lepper, Anto Savi, Maiu Uusmaa (BOA Arhitektid)
Sisearhitektuur
Pille Lausmäe-Lõoke, Kerli Lepp (Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo)
Maastikuarhitektuur
Lootusprojekt
Ehitaja
Nordecon
Tellija
Riigi Kinnisvara, Haridus- ja Teadusministeerium
Üldpind
2794m2
Valmis
2019
Fotod
Maris Tomba, Katrin Uusoja

  468

Meie kool on väga modernne ning hubane. Aatriumisse astudes on kohe suur ja avar tunne, aga samas on kõik väga kompaktne. Uksed on läbipaistvad ja Eesti suurkujude nimedega, mis annab meie majale iseloomu. Kooli sisemus on soojade ning heledate toonidega, mis loob samuti õppimiseks hea tunde. Vaatamata innovaatilisele kujundusele on majas kodune ja mõnus õhkkond. Aatriumis on istumiseks kollased ja oranžid tumbad, mis annavad kogu välimusele värskust. Aatriumist üles vaadates näed mitut klaasist ringi, mis on tegelikult aknad ning sealt näeb taevast – need on kõigi lemmikud. Eriline on tekstiilist kunstiteos „Säsi”, mis kaunistab kooli auditooriumi esiseina.
Liis Teppe, Kohtla-Järve Gümnaasiumi huvitegevuse koordinaator

Kohtla-Järve gümnaasiumi hoone oli arhitektuuribüroo BOA võidutöö. Hoone oli intrigeeriva, kuid seda keerulisema plaanilahendusega: selge kolmnurk kõigi oma nurkadega. Koolihoone on polüfunktsionaalse ruumilahendusega nii nagu paljud tänapäeva kaasaegsed koolid, kuid eriti keerukaks tegi hea ruumilahenduse leidmise ja sisustuse paigutamise eelkõige hoone plaan.

Planeeringute paika loksutamine vastavalt nõuetele ja tellija soovidele võttis arvestatava osa töömahust: avatud söögisaal, fuajee, klassiruumid erinevatele õppeainetele ja aatriumikujuline saal hoone tipus. Mitmed „tülikad“ funktsioonid leidsid endale koha ka seinatühemikes, suure trepi alla tekkivas ruumis või koridorides. Ruumi nappis ja kõik tuli minimaalsel pinnal maksimaalse kasutusega ära paigutada. Uued soovid tekkisid veel ka vahetult enne kooli avamist, sest kool sai uue jõulise ja karismaatilise juhi.

Sisearhitektuuri kontseptsioon jälgib arhitektuurset lahendust ja püüab seda omalt poolt täiendada. Soov oli, et kooli siseruumid oleksid kaasaegsed, sooja värvi- ja materjalivalikuga ning hoone oleks oma tänapäevasuses siiski ajatu. Püüdsime vältida trendikust ja nipitamist. Selleks sobis hästi tellise toomine viimistlusmaterjalina sisepindadele. See valik hakkas suunama ka edasisi otsuseid: põrand muutus tumedaks ja kontrastseks, ukse- ja aknapaled said erilahendusega musta raamistuse. Lisaks tellisele on palju kasutatud spoonitud paneele, mis oma sooja tonaalsuse ja faktuuriga kestavad nii ajas kui ka kasutuses.

Valgustus on minimalistlik ja lihtsa vormiga. Kasutati valdavalt kahte lihtsat vormi, pikki valgusribasid ja suuri ümmargusi LED valgusteid. 

Eriline roll kogu hoones on akustikal. Palju on kasutatud erinevaid akustilisi pindu nii lagedes kui ka seintes, et luua rahulikumat ja õdusamat keskkonda.

Julgen arvata, et iga avaliku hoone teeb isikupäraseks ja eriliseks sisseehitatud mööbel. Seda on Kohtla-Järve koolimajas nii klassiruumides, fuajees, sanruumides kui ka õpetajate toas. Mööbel on projekteeritud nii, et see ei domineeriks, oleks praktiline ja vastupidav. Pidulikkust lisab hoonele õnnestunud protsendikunsti tulemus.

Tekst: Pille Lausmäe

1. ja 2. korruse plaanid