Eesti Arhitektide Liidu Arhitekti Aastapreemia nominent 2021
Arhitektuur
Karli Luik, Johan Tali, Mae Köömnemägi, Heidi Urb (molumba)
Sisearhitektuur
Eeva Masso (EEOO studio)
Maastikuarhitektuur
molumba
Foto
Tõnu Tunnel

Saue uue vallamaja arhitektuur on julge, emotsioone tekitav, kindlasti tugeva maamärgi potentsiaaliga. Seni puudus Sauel tajutav keskus, aga uue maamärgi ümber on võimalik see nüüd luua. Maja on arhitektuuriliselt vormilt kolmnurkne: lihtne ja lakooniline, aga samas moodustavad justkui sammastele toetuvad seinad komplektis läbipaistva klaasiga ootamatu paviljonitunde. Hoone eristub tavapäraselt ristkülikukujulistest ehitistest, aga veelgi rohkem elevust tekitab ehitusmaterjal. Tegemist on täispuitmajaga, vaid vundament on betoonist. Reljeefi esiletoomiseks on puitkonstruktsioonid pritsitud liivaga. Fassaad on ehitatud justkui legoklotsidest – puitsõrestikule pandud plaadid, seinad viiekihilisest liimpuitpaneelist. Raske öeldagi, kuidas puit erinevate ilmadega mängima hakkab, aga niiskuse vältimisele ja energiatõhususele on kõvasti rõhku pandud. Maja on kõrge ja avatud kontori lahendusega. Avatus ja läbipaistvus kui väärtused saavad uues vallamajas reaalse väljundi. Samas pakub töökeskkond erinevaid võimalusi meeskonnatööks, kohtumisteks ja vestlusteks – koosloomeks.
Silver Libe, Saue vallavalitsuse majandusosakonna juhataja

Vallamaja paikneb Saue keskuse pargi lõunaosas ning moodustab sellele loogilise ja piduliku lõpetuse. Väljastpoolt vaadatuna sobitub büroo- ja administratiivhoone parki pigem kui avalik paviljon. Vastuolu töökeskkonna privaatsuse ja prominentse avaliku asukoha vahel lahendab hoone topeltfassaad. Mahult lakoonilise kolmnurkse vormi sisse uuristub kontrastne arhailine kaetud võlvkäik, mis annab valla ja linna kontekstis hoonele tema esinduslikkuse, pargi seisukohast vaadates avaliku kasutuse kaetud varjualuse näol ning tagab ka passiivse päikesekaitse siseruumidele. Hoone avaneb pidulikult pargi lipuväljaku suunas piki hoone külge kulgeva lineaarse väljakuga. Lõunaküljel, kus on vallamaja hooviala ja parkla, tõuseb maastik teise korruse kõrgusele, kust töötajad saavad otse privaatsemalt parki põigata. Kõrgendikul madala haljastuse vahel paiknevad pargipingid on ka vallarahvale mõnus istumispaik.

Kompaktse hoone siseloogika lähtub samuti kihilisusest. Hoone kolmnurkse põhiplaaniga välisperimeetrisse jäävad vastuvõtuala vallakodanikele ja avatud tööalad, mis avatud plaanina mässivad end ümber hoone ruudukujulise tuuma. Selles kontrastes kinnises mahus paiknevad läbi kahe korruse volikogu istungite saal, väiksemad koosolekuruumid ja muud argist tööelu toetavad funktsioonid. Tegevuspõhise ruumina projekteeritud hoone sisearhitektuur on lakooniline, tavapärase valgeks värvitud seina asemel annavad ühtlase tooni hoone puitkonstruktsioonid. Täielikult puidust ehitatud hoone CLT-paneelide väliskiht on siseruumis eksponeeritud, puidu iseloomu toob esile paneelpinna karestatus. Hoone tehnosüsteemid on kõik peidetud teise korruse tõstetud põranda ning seinte sisse, jättes nii kaunid ristkihtpuidust laed eksponeerituks.

Saue vallamaja on ehitatud A-klassi energiamärgisele vastavalt. Avaliku sektori arhitektuuris puidu kui jätkusuutliku ja väikese süsinikujalajäljega materjali eelistamine on olnud nii arhitekti, inseneri ja sisearhitekti kui ka tellija ühine jõupingutus, mis on päädinud leidlike lahendustega nii üldises kontseptsioonis kui täpsemates detailides. 

Tekst: Karli Luik, Johan Tali