Sisearhitektide Liit / aastapreemia 2018 nominent
Asukoht
Maakri 21, Tallinn
Sisearhitektuur
Ines Käärma (Ace of Space)
Aap Piho
Tellija
Pull
Ehitaja
Merko Ehitus

  1114

Oleme sisekujundusliku terviklahendusega väga rahul. Glamuurselt hubane miljöö, vaskdetailid, võimsad ümarad lauad, ainulaadsed valgustid, stiilsed peeglid, mustast betoonist võlvidega valgustatud baarilett, ülisuur privaatne sisehoov terrassiga jne. Enamik elemente on käsitööna valmistatud just meile. Klientidele meeldib ka suur avatud köök – nii võib oma silmaga näha, kuidas toit valmib ning et kõik on puhas ja korras. Vürtsi ning stiilsust lisavad Silver Koppeli kunstiteosed.
Enn Tobreluts, restoranide Härg ja Pull omanik

ESIMENE MULJE RUUMIST oli väga hea – ajalooline on südamelähedane ja seda modernsega kombineerides tekivad kontrastid, mis töötavad hästi. Eks ennekõike lähtudki ruumist, asukohast, söögikoha puhul ka toiduspetsiifikast. Oskame head kööki hinnata: kui on ilus ruum, aga toit halb, siis ega sellisesse kohta tagasi ju ei läheks. Hea restoran peaks aga suutma pakkuda terviklikumat elamust, lisaks maitsemeelele ka erilist ruumikogemust.

KASUTASIME LOODUSLIKKE MATERJALE, mis elavad ajas oma elu: kivi, puitu, vaske. Tihti eelistatakse söögikohtades imitatsioone, et pinda oleks kergem puhastada. Me ei tahtnud vaske lakkida, et ei jääks kunstmaterjali mulje. Vask annab sära ja ka punastest tellistest seinad toetasid valikut. Härjas sooviski tellija pisut säravamat ja luksuslikumat saali kui Pullis, mille juures varem koostööd tegime.

Enamik mööblist ja valgustid on eritöö, vaid toolid ning baaripukid on tellitud Hispaania tootjalt. Valgust annavad lühtrid, seinavalgustite motiivid meenutavad härjasarvi. Tehnilist valgustust ei ole, sest soovisime hubast sumedust, mida toetavad ka valguslahendused seinapaneelides ja baariletis.

 

BETOONELEMENTIDEST MUST LETT kroonib baariosa. Pidime tegijat pikalt otsima, sest mitmed meistrid leidsid, et see on liiga keeruline, aga järeleandmisi ei olnud me nõus tegema. Seinaäärse betoonpõranda muudab eriliseks roheline värv. Ka selles osas üritas ehitaja pakkuda pigem standardlahendust. Lõpptulemus näitab, et tasub riskida, eksperimenteerida ja piire kombata. Nii saab tootja väärtusliku kogemuse ja võidab ka eriala.

380m2 restoran on Eesti kohta suur, saalis on 120 kohta, lisaks terrass. Saab valida, kas istuda reas teiste vahel, oma laudkonnaga eraldi või hoopis ukse juures diivanil. Ühe osa ruumist võib vajadusel sulgeda ja samuti on võimalik kasutada projektorit.

Saia lõikamiseks on omaette ruumike, et teenindaja ei peaks käima seda köögist toomas.

Detailid on olulised! Käisime tellijaga isegi nõusid koos valimas.

MEIE ENDA LEMMIKKOHAD?

Ines: mulle meeldib hoovi pool akna all istuda, kus on peeglid ja ümmargused lauad, kahepoolsed suured uksed, mis avavad siseruumi väljapoole. See olevatki kõige popim koht.

Aap: baarileti ees on ka ebaeestlaslikult hea enne sööki üks drink teha. Ses ruumis on väga hea olla. Eestis on küll palju väga häid interjööre ja ma ei taha kõlada postsovetlikult, ent Härjas tekib natuke selline kõditav välismaa tunne, mis minu kogemuse põhjal on hea ruumi üks olulisi tunnuseid.

Ines Käärma, Aap Piho

Ruumipilt 2018