Eesti Arhitektide Liidu Arhitekti Aastapreemia nominent 2023
Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia nominent 2023
Asukoht
Jaan Koorti 24, Tallinn
Arhitektuur
Maarja Kask, Ralf Lõoke, Margus Tamm (Salto AB)
Konstruktor
Estpanel
Tellija
Tallinna Kunstihoone
Pindala
480m2
Projekt
2021–2022
Valmis
2022
Fotod
Tõnu Tunnel

  374

Kunstihoone Lasnamäe paviljon on meie jaoks erakordselt hästi õnnestunud hoone. Kaasaegse kunsti näituse külastamist peetakse tihti kahjuks elitaarseks tegevuseks ja galeriid kohaks, kus peab käima sirge seljaga mööda nööri. Tegutsedes Lasnamäel vajasime maja, mis võimaldaks lisaks näituste korraldamisele ka hubast kogukondlikku tegevust, kus inimesed võiksid istuda vabalt põrandal ja julgelt külastusjuhtidega kunstist vestelda. Esimene aasta on näidanud, et Salto projekteeritud paviljonis on suurepäraselt paindlikud võimalused eriilmeliste näituste tegemiseks, hoovis saab korraldada kontserte ja ühiskokkamisi ning näituste vahel mitmekesiseid publikuprogramme. Publik on silmatorkava hoone vastu võtnud igati positiivselt, Lasnamäel saavad näitused rohkem külastajaid kui Vabaduse väljakul ning tee meie juurde on leidnud suures mahus uus seni kaasaegsele kunstile püüdmatu publik. Oleme oma paviljoni üle siiralt rõõmsad ning loodame, et Lasnamäe paviljon jätkab tegevust ka peale Kunstihoone ajaloolise hoone renoveerimise lõppu.
Paul Aguraiuja, Tallinna Kunstihoone juht

SA Kunstihoone, Lasnamäe linnaosavalitsus ja Kultuurikeskus Lindakivi sõlmisid koostöölepingu, et toetada Tallinna Kunstihoone peahoone kapitaalremondi ajal näitusesaali ajutist kolimist Lasnamäele ning seeläbi edendada kultuuritegevust ja lõimumist Lasnamäe linnaosas. Tegemist on ajutise satelliitobjektiga, mis tagab Kunstihoone kui olulise näituseruumi järjepidevuse, asudes sealjuures ebatraditsioonilises kohas. Seetõttu oli üks eesmärk, et paviljon oleks tähelepandav ja meeldejääv.

Arhitektuurse lahenduse lähtepunktiks on lisaks funktsioonile ka linnaehituslik situatsioon ning ümbritseva keskkonna isikupärad. Paviljon on välisperimeetril ruudukujuline, mille keskele moodustab ümbritsev ruumivöö privaatse sisehoovi. Kogu hoone katus on lõuna suunas kaldu, mis tagab rohkem päiksevalgust sisehoovi ning muudab hoone spetsiifilise kuju tajutavaks ka Lindakivi silla poolt vaadates, et tekitada juhuslikus möödakäijas huvi minna vaatama, mis seal sisemuses toimub.

Paviljon koosneb kahest sümmeetrilisest poolest ja on toodetud tehasemajana identsetest moodulitest. Hoonet saab korduvalt kokku ja lahti monteerida, andes ajutisele kunstihoonele võimaluse ka järgmiseks elutsükliks. Katus on kaetud kukeharjamatiga, et muuta katusepind ka kõrvalasuvatest kõrgetest hoonetest vaadates atraktiivseks.

Kaldkatusest ja hoone põimumisest ümber hoovi on loodud isikupärase kujuga siseruum – näitusesaal, mille laius on ühesugune, kuid kõrguslik varieerumine (ca 2m-7m) loob väga erinevate proportsioonidega galeriipindu, mis võimaldab korraldada erineva mastaabi ja suunitlusega näitusi. Sisuliselt on tegemist ühe ringikujulise ruumiga, mida saab vastavalt iga konkreetse näituse vajadustele sektsioneerida ja kujundada.

Salto