Sisearhitektide Liit / aastapreemia 2018 võitja
Asukoht
Viimsi, Tallinn
Sisearhitektuur
Kärt Tähema
Arhitektuur
Mateusz Kuo Stolarski (Tamizo Architects)
Telllija
Eraklient
Ehitaja
Nordecon Betoon
Fotod
Terje Ugandi

Zürii kommentaar

Hoone puhas ja lakooniline arhitektuur loob sise- ja välisruumi vahel hubase atmosfääri. Siseruumides kasutatud üllaste materjalide käsitlus ja vormikeele puhtus lasevad ruumidel mõjuda mugavate ja väärikatena.

Rene Safin,

Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia žürii liige

  863

Teekond lõpptulemuseni oli sujuv, tänu sisearhitektile jõudsid lahendused meieni loomulikult. Naudime oma maja pere ja sõpradega.
Omanik

KLIENDILE SOBIVA KÄEKIRJAGA arhitekti leidmiseks läks aega. Eiramata detailplaneeringu nõuet viilkatusega hoonele, soovis klient siiski modernset betoonist maja. Ülesanne oli raske, et see erineks klassikalisest viilkatusega eramust. Lõpuks sattusin Poola arhitektile Mateusz Kuo Stolarskile, kes kombineeris omavahel erilise betoonist varikatuse ning musta lehisvoodriga kaetud viilkatuse. Lõpptulemuseks valmis aasta betoonehitise tiitliga pärjatud hoone, millele oli põnev ka sisekujundus luua.

ALGSELT ÜHEKORDSENA PLAANITUD ja igast kaarest läbipaistev maja sai arhitekti käe all ka teise korruse külaliste tarbeks. Ruumis on justkui üleminekuta dušš ja tualett, pakkudes võimalust eraldi eluoluks ülejäänud hoonest. Pererahva ruumid, avatud elutuba ja magamistoad jäävad esimesele korrusele. Keldrikorrusel on tehniline ruum, majapidamisköök, garaaž ning veinikelder. Eraldiseisev saunamaja koos terrassi süvistatud basseiniga moodustab mõnusa spaakompleksi. Maja on kogu ulatuses betoonist, sest tellija ise tegutseb betoonehituses. Kipsi pole kasutatud, nii pidi mul kommunikatsioonilahendus olema algusest peale väga läbimõeldud ja peidetud.

PERERAHVAS SOOVIS, et minimalistlik hoone saaks seest hubane ja esile tuleks looduslik materjal. See kodu ongi väga paljus nende endi nägu. Ideedeks saime inspiratsiooni ka reisides. Suurem osa kogu maja mööblist valmis eritellimusel, näiteks töötlemata terasest raamaturiiulid, telekalaud elutoas ja monoliitsed metallist trepikäsipuud, garderoobid, köögid majas ja saunamajas, veinikelder ning vannitoamööbel. Läbivalt kasutasime metalli ja tammepuitu. Omapärane lahendus on ka minu disainitud käepidemetega maast laeni uksed, mis liiguvad ilma ukselengita lae ja põranda vahel vabalt. Tehnilised lahendused on peidetud konstruktsiooni sisse, et tulemus saaks võimalikult puhas ja laseks sisustusel esile tõusta.

PERENAINE TAHTIS linnadžunglist inspireeritud sisekujundust, pereisa aga pigem modernset Alpi sisustust. Kombineerituna pääses urban jungle esile eelkõige magamistubades ja elutoas. Alpi modernne sisustus jäi teemaks saunamajas. Koos moodustavad mõlemad stiilid ühtse, pisut eklektilise terviku. Kodu seintel võib nautida kunstnik Juss Piho maale.

Kärt Tähema

Ruumipilt 2018