Eesti Arhitektide Liidu eramu preemia nominent 2021
Arhitektuur
Joel Kopli (KUU arhitektid)
Sisearhitektuur
Kärt Tähema

Nii välis- kui sisearhitektuuri lõpptulemus kui ka keskkond, kuhu see elamu nii ideaalselt sulandub, loovad selles elamiseks ideaalse koosluse. Väga meeldib, et hoone sai just U-kujuline, kuna loob privaatse ja tuulevaikse sisehoovi. Samuti andis see lahendus võimaluse luua väga hea ja loogiline ruumide jaotuse. Kõrged laed ning suured aknapinnad teevad elamu mõnusalt valgusküllaseks ja avaraks. Betooni, puidu ning klaasi kooslus mõjub väga soojalt ja hubaselt. Väga meeldib ka minimalism, mis seda elamut nii seest kui väljast kirjeldab. Oluline on, et kodu mõjuks rahustavalt –just nii selle elamu arhitektuur mõjubki.
Marilys Väärsi

Hoone arhitektuurse lahenduse juures peeti oluliseks sulanduda ning tundlikult integreeruda eelkõige tugeva ruumilise konteksti loova männimetsaga, säilitades enda ümber ja vahel võimalikult palju olemasolevat haljastust. Ühekordne hoone loob metsaalale diskreetse ning rahuliku horisontaalse fooni, mis ei ürita ennast hoonena ülemäära kehtestada. Arhitektuur on loomulik osa maastikust ning maastik osa arhitektuurist. Samuti peeti oluliseks vahetut ilma nn lävepakuta suhet väli- ja siseruumi vahel. Hoone igapäevaselt kasutatavad ruumid on paigutatud ümbritseva maapinnaga samale tasapinnale. Klaasseinad ning nende avanemised „nokkadega” varjestatud terrassidele hägustavad sise- ja väliruumi piiri veelgi.

U-kujuline hoone moodustub L-kujulisest eluhoonest ning I-kujulisest abihoonest. Kahte hoonet seob üheks tervikuks varikatusega kaetud sissepääsu-, teenindus- ning parkimisala. Mahtude vahele jääb kolmest küljest piiratud, tuulevaikne ning lõunapäikesele avatud sisehoov. Eluhoones asub avatud köök-elutuba koos kabinetinurgaga, kaks väiksemat magamistuba nendevahelise vannitoaga, üks suurem magamistuba koos vannitoa ning garderoobiga, tehnoruum, tualett ning trennituba. Köök ja elutuba avanevad sisehoovis paiknevale terrassile, magamistoad aga hoone idakülje terrassile. Abihoones asuvad saunad, pesuruum, sauna eesruum ning suurem panipaik.

Sulandumist metsamiljööga toetab ka hoonete materjalikäsitlus. Hoone välisviimistluses kasutati mustaks võõbatud puitlaudist ning sama profiiliga raketisjälgedega monoliitbetooni, luues kahetise, ent harmoonilise koosluse kahe materjali vahel. Musta laudisega kaetud kolmnurksed terrassi külgseinad on peitustega panipaigad, mis võimaldavad väliinventari ladustamise kõrval varjata ka väliseid veekraane, basseini juhtimisseadet, vihmaveetorusid jms. Hoone tehnokommunikatsioonid lahendati põrandasiseselt, võimaldades puhtaid ning eksponeeritud betoonpindu nii seintel kui lagedel.

Tekst: Joel Kopli